UEFA a început demersurile pentru a deschide procedurile legale împotriva fostului trezorier al federației cipriote Spyros Marangos, în urma acuzațiilor acestuia potrivit cărora atribuirea organizării CE din 2012 s-a făcut prin corupție, a declarat un purtător de cuvânt al forului european.
„Suntem în curs de a declanșa procedurile legale împotriva lui Marangos, pentru a proteja imaginea UEFA și pentru a-l forța să ne arate ce dovezi are„, a declarat purtătorul de cuvânt al forului, Rob Faulkner, informează BBC.
Sursa citată notează că lui Marangos i s-a cerut să prezinte dovezi în sprijinul afirmațiilor sale în termen de două zile, însă, potrivit UEFA, el s-a plâns că perioada este prea scurtă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-au sesizat din oficiu și fac „verificări” în legătură cu posibile fapte de corupție în urma cărora „anumiți membri ai Comitetului Executiv al UEFA” ar fi favorizat două țări în detrimentul alteia în contextul acordării dreptului de a organiza CE de fotbal din 2012.
Într-un comunicat de vineri, DNA anunță că procurorii „s-au sesizat din oficiu” în acest caz, după ce în presa internațională au apărut informații preluate apoi și mass-media românească.
„Procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu și efectuează verificări privind presupuse fapte de corupție în urma cărora anumiți membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, două țări în detrimentul altei țări”, se arată în comunicatul de vineri al DNA.
Singurul reprezentant al României în Comitetul Executiv al UEFA este președintele Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu.
Presupusul caz de corupție privind atribuirea organizării Campionatului European de fotbal Ucrainei și Poloniei a apărut după ce Spyros Marangos, fost trezorier al Federației Cipriote de Fotbal, a acuzat în presa internațională că patru membri ai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiți înaintea votului din aprilie 2007.
Marangos, care nu a precizat niciun nume, a susținut, într-un interviu publicat joi de cotidianul italian Gazzetta dello Sport, că dintre cei opt membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat în favoarea Ucrainei și Poloniei, patru au fost mituiți, el spunând că deține probe clare în acest sens, în timp ce alți trei au votat corect. Un al optulea membru este bănuit de corupție, dar nu există probe în acest sens.
Spyros Marangos a declarat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia și Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alți trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.
Gazzetta dello Sport a întocmit o hartă a distribuției celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărți, Anglia, Franța și Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru și Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina și Polonia. Turcia și Germania (cu roșu) au votat una pentru Italia și cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuția exactă a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret. „În seif am dovezi și am trei mărturii. A fost o mită de nouă milioane de euro, iar trei milioane erau în interiorul unui ursuleț de pluș. În Germania se vorbește și despre a cincea persoană, dar eu nu am dovezi”, a spus Marangos, pentru cotidianul italian.
Fostul oficial cipriot a precizat că este dispus să arate toate informațiile pe care le deține, dar doar în Cipru și numai în prezența unui avocat și a reprezentanților unei autorități publice cipriote.
„Personal, nu îmi este teamă. Vreau să merg până la capăt. Dar mi-e teamă pentru soția mea, pentru copii, prieteni, martori, avocați și chiar pentru voi, jurnaliștii”, a adăugat Marangos.
Spyros Marangos a mai spus că a început să strângă informații privind voturile pentru atribuirea organizării Euro-2012 după ce a văzut că există „acțiuni suspecte”, înainte de desemnarea organizatoarei.
„Înainte de ziua votului am remarcat acțiuni suspecte. Știam că Surkis (n.r. – președintele federației ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: să obțină organizarea Euro-2012 cu orice preț. Și am început să mă informez”, a explicat Marangos.
Mircea Sandu a dat publicității, vineri, un comunicat, în care asigură opinia publică de faptul că persoana sa „nu a fost și nu va fi niciodată asociată cu ceea ce înseamnă corupție”.
„Spyros Marangos nu pomenește niciun nume și nicio țară, declarațiile sale fiind făcute la modul general. Cotidianul La Gazzetta dello Sport publică o hartă, sugerând cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Mai mult, în subsolul hărții, ziarul italian specifică faptul că, în condițiile în care votul a fost secret și fără a se putea afirma cu certitudine cine cu cine a votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele șapte țări prezumtiv pro-Polonia și Ucraina ar fi votat în schimbul unor sume de bani. Și atunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde până unde bănuiala care ar plana asupra sa?”, se arată în comunicatul postat pe site-ul FRF.
Totodată, Sandu cere instituțiilor media care au asociat în mod tendențios numele său cu acest caz să dezmintă „minciunile și, implicit, dezinformările” publicate.
Joi, într-o intervenție telefonică la sport.ro, Sandu a declarat că este posibil ca acuzațiile lui Marangos să fie o consecință a faptului că a fost dat afară de președintele Federației Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis.
„Să vedem pe cine s-a supărat. Dacă s-a supărat pe Mario (n.r. – Mario Lefkaritis, președintele federației cipriote și membru în Comitetul Executiv al UEFA), o fi că l-a dat afară din federație”, a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.
Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (președintele UEFA, Franța), Șenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) și Mircea Sandu (România).
Pe 18 aprilie 2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuită Ucrainei și Poloniei, candidatura celor două țări primind opt voturi față de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatură, cea comună a Ungariei și Croației, dar aceasta a fost eliminată în primul tur de scrutin. Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER